Gyakorlat Ferihegyen

Teljes kényszerhelyzeti gyakorlatot tartottak Ferihegyen

BUDAPEST, 2008. augusztus 7. – Nagyszabású, teljes kényszerhelyzeti gyakorlatot tartott csütörtök hajnalban a Budapest Airport (BA), a Repülőtéri Katasztrófavédelmi Igazgatóság (RKI) és több más hatóság.
A gyakorlat „kerettörténete” szerint egy Boeing 737-200-as utasszállító sérült futóművel landolt Ferihegyen. A 40 utast és ötfős személyzetet szállító repülő összeütközött egy Tu-154B teherszállítóval, a szárnyából kifolyt és lángra lobbant az üzemanyag.
Az első vészjelzés riasztások bonyolult láncolatát indította el, amelynek eredményeképpen az RKI tűzoltói percek alatt a helyszínre értek és megkezdték az oltást. Ezt követően behatoltak a repülőgép belsejébe és kimentették az ott rekedt utasokat. A Repülőtéri Polgári Védelem eközben egészségügyi sátrat állított fel, gyógyszereket szállított a helyszínre és üzembe állította a Mobil Vezetési Pontot, egy átalakított kisbuszt, melyből közvetlen közelről irányítják a mentési munkákat. A repülőtéri egészségügyi szolgálat az Országos Mentőszolgálat városi egységeivel közösen ellátta a sérülteket, a Repülőtéri Rendőri Igazgatóság és az ORFK készenléti egységei pedig a helyszín biztosítása mellett azonosították a baleset elszenvedőit.
A feltételezés szerint, a balesetet elszenvedő 45 főből 5 fő meghalt, 10 fő súlyos, 10 fő könnyebb sérüléseket szenvedett, húszan nem sérültek meg.
A nyilvánosság bevonása mellett lezajlott gyakorlatban kilenc szervezet több mint 150 munkatársa vett részt
A ferihegyi gyakorlat célja az volt, hogy az érintett szervek gyakorolhassák a repülőtér Kényszerhelyzeti Tervében meghatározott feladatokat, összehangolják riasztási rendszereiket, tevékenységüket, ellenőrizzék technikai felszerelésüket és fejlesszék együttműködési készségüket egy esetleges légi szerencsétlenség kezelésében.
A Budapest Airport szinte valamennyi szakterülete részt vett a gyakorlatban. Kiemelt feladatot láttak el a repülőtér forgalmi irányítói, a Polgári Védelem, az Egészségügyi Központ munkatársai, sőt a „balesetet elszenvedő” statiszták jelentős része is a BA dolgozóiból került ki.
A Budapest Airport a nemzetközi előírásoknak megfelelően kétévente tart teljes kényszerhelyzeti gyakorlatot. Legutóbb 2006 májusában volt ilyen gyakorlat Ferihegyen.
Jost Lammers, a Budapest Airport vezérigazgatója elmondta: „Megnyugtató volt látni, hogy mennyire összehangoltan dolgoztak a gyakorlatban részt vevő tűzoltók, mentők és a Budapest Airport forgalmi irányítói, polgári védelmisei, őrei. Ez a teljesítmény bármelyik európai repülőtéren megállná a helyét. Az ilyen gyakorlatok hozzájárulnak ahhoz, hogy világ legbiztonságosabb közlekedési formája, a repülés még biztonságosabb legyen.”
Az esemény felszámolásában együttműködő szervezetek közel két óra alatt, gyorsan és hatékonyan oldották meg azon katasztrófavédelmi feladatokat, amelyeket több hónapos előkészítő tevékenység előzött meg. „Az ilyen szerteágazó kényszerhelyzeti gyakorlat jó alkalmat teremt arra is, hogy a végrehajtás során szerzett tapasztalatokat kiértékeljük, azokból tanuljunk0” – nyilatkozta Szűcs Tamás tűzoltó ezredes az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság mentésszervezési főosztályvezetője.

honlapkészítés: dupai