II. fokú hőségriasztást rendelt el az országos tisztifőorvos

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a hét elején tovább erősödik a nappali felmelegedés. A napi középhőmérséklet 25, 26 fok körül alakul. Ezért 2013. június 17. hétfő 12.00. órától 2013. június 21. péntek 24.00. óráig az országos tisztifőorvos II. fokú hőségriasztást adott ki.

A következő napokban napos, száraz idő várható, napközben akár 35 fok is lehet.Az ország nagy részén 25, 26 fok körül alakul a napi középhőmérséklet, illetve kedden, szerdán a déli tájakon és a Dunántúlon helynként a 27 fokot is elérheti. Csütörtökig az ország döntő részén nem lesz csapadék, csak elvétve alakul ki zápor, zivatar. A csapadék valószínűsége péntektől növekszik.

Szerdán, csütörtökön északkelet felől várhatóan pár fokkal hűvösebb levegő érkezik, így az ország északkeleti harmadán 25 fokos középhőmérséklet alá mérséklődhet a hőség. Országosan csak a hétvégére várható enyhülés.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal kéri az ország lakosságát és a hazánkban tartózkodókat, hogy a nagy melegben fogyasszanak több folyadékot. 11.00-15.00. óra között semmiképpen ne tartózkodjanak a tűző napon. Védjék bőrüket a leégés ellen megfelelő öltözködéssel és napvédő készítmények alkalmazásával. Vegyék igénybe a hűtött helyiségeket.

További információk:
www.katasztrofavedelem.hu
www.antsz.hu

A hőségriasztás fokozatai, fontos tanácsok hőség idejére (video):
http://youtube.be/EXYGuZ3GBWE
(megszólal: Dr. Pákly Anna, főigazgató-helyettes, Országos Környezetegészségügyi Intézet)

honlapkészítés: dupai