Megújulhat a Művelődési Ház

Ecser Község Önkormányzata fontos céljának tartja az Európai Uniós pályázatokon való részvételt a település fejlődése érdekében. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv Közép-Magyarországi Operatív Program támogatási rendszeréhez pályázott az Önkormányzat. Pályázatunk címe: Az Ecseri Rábai Miklós Művelődési Ház felújítása.
A beküldött pályázati anyagot a Pro Régió Kht formai szempontból befogadta, és tartalmi értékelésre bocsátotta.
Tehát az első fordulón túl jutottunk, a végső döntés későbbre várható.

A pályázat elkészítése hosszú előkészületeket igényelt. A KMOP 5.2.1/A pályázat a Közép-Magyarországi Régió megjelölt településein településközpontok fejlesztését célozza. Ezen a pályázaton 90 millió forint pályázható meg 10 % önerő mellett. A képviselő-testületnek először a pályázati célt kellett meghatároznia. Ekkor esett a választás a Művelődési Házra, amely településünk központjában található. A több részletben felépült épület, bár időnként bővítették és felújították, mára gépészetileg leromlott, és méretei miatt sem felel meg a ami kor igényeinek. Látogatottsága örvendetesen nagy. Rendezvényeink fő helyszíne, több tanfolyam zajlik ott, és sok csoport használja a gyermekektől a nyugdíjasokig.
Mint ismeretes korábban statikai okokból a könyvtárat el kellett költöztetni a házból.
Az épület helyet ad a Szlovák Kisebbségi Önkormányzatnak, a Hagyományőrző Körnek, a Családsegítő Szolgálatnak, a Teleháznak, ott zajlanak a házasságkötések és a képviselő-testületi, bizottsági ülések.

A pályázat elkészítése során a tervezés fő szempontja az volt, hogy a jelenleg ellátott funkciók magasabb szinten létezhessenek, kerüljön vissza a könyvtár az iskolából – felszabadítva ott egy helyiségcsoportot -, legyen egy új nagyterem, legyen akadálymentes az épület.

A tervezők az udvar irányába terjeszkedve egy nagy belmagasságú termet terveztek, öltözővel együtt. Új lépcsőház, és lift kerül az épületbe. A mostani nagyterem helyén irodák, büfé, vizesblokkok lesznek. A földszinten lesz a teleház és a könyvtár.
Az emelet eddigi féltetőtér jellege megszűnik, teljes értékűvé válik. Az emeleten lesznek foglalkoztató termek, új házasságkötő terem.

A beruházás összértéke a tervek szerint mintegy 147 millió forint. Ebből 90 millió forint a pályázati pénz, a többi az önkormányzat saját forrása. Ez az összeg a berendezési tárgyakat nem tartalmazza.

Természetesen mindez csak akkor valósulhat meg, ha pályázatunkat kedvezően bírálják el, amiben nagyon bízunk, mert igen indokolt az épület felújítása, és látogatottsága is növekszik.

Legközelebb a Kálvária lakódomb utcáinak szilárd burkolattal való ellátására adunk be EU pályázatot az ősz folyamán.

honlapkészítés: dupai