December, ünnep, karácsony

A karácsonyi készülődés hónapokkal az ünnep előtt megkezdődik a családokban és a közösségekben egyaránt. Az emberek igyekeznek úgy beosztani kevés idejüket, hogy jusson a munkára, a tanulásra, a vásárlásra és az elmélyülésre is.

Az önkormányzat intézményei is kiveszik a részüket az ünnepből. A képviselő-testület határozata értelmében a település központjában szerelték fel a felújított világító díszeket, és minden intézmény is ünnepi dekorációt készített. Megújultak az út felett elhelyezett világítótestek. Új égősorok vannak a templom melletti parkban, a hivatal nagy fenyőfáján. Az EKO Kft felállította a Bajcsy-Zsilinszky utca sarkán a község karácsonyfáját, amit az óvodások díszítettek fel.
A Polgármesteri Hivatal a Gyermekétkeztetési Alapítvány adományát, több, mint két tonna tartós élelmiszert osztott szét decemberben. A 70 éven felüli idősek majd ’ 500 darab ajándékcsomagot kaptak az Idősek karácsonyi rendezvényén, ahol Oszvald Marika, az Operettszínház művésze szórakoztatta a megjelenteket.
A Művelődési Házban nagy sikert aratott a ház fenyőfájának feldíszítése és a Mindenki karácsonya.
Az óvodák és az iskola egyaránt tartott karácsonyi rendezvényt. Betlehemes műsorok, Luca napi vásár, táncház várta a kicsiket és szüleiket.

A Hagyományőrző Kör aktivistái berendezték a Széchenyi utcai kápolnát. A betlehemi istálló kompozíciója látható itt. Feldíszítették az új Széchenyi utcai hidat, a Templom előtti, és a Gagarin utcai szoborfülkéket is.

Községünkben az egyház berkein belül novemberben gyűjtést rendeztek a Dévai Szent Ferenc Alapítvány javára, a Maglódra látogató Böjte Csaba atya által fenntartott gyermekotthonok megsegítésére.
A lelki felkészülést a hajnali misék segítették, majd három napos lelkigyakorlatot tartottak.
December 9-én adventi kóruskoncert volt a templomban.
December 15-én kezdődött a szálláskeresés két csoportban. Az egyik csoport a Tájházban imádkozott, a másik csapat minden este más otthonban gyűlt össze, hogy imádkozzon az ünnep előtt.
Idén ismét felelevenítették a gyerekek a betlehemezés szép szokását és vasárnap járták a falut, bemutatva kis műsorukat.
December 24-én délután gyermekek tartottak pásztorjátékot gyermekeknek, míg este a fiatal felnőttek mutatták be Betlehemesüket a templomban.

Hosszú Mihály úr az Ecseri Polgár Egyesület elnökének ötlete volt, hogy az ünnep előtt halászlével lepné meg azokat, akik ezt szívesen fogadnák. A gondolatot tett követte, és Hosszú úr megfőzte a hallét, majd egyeztetve a Polgármesteri Hivatallal a névsort, álló délután hordták a polgárőrök a kiporciózott ételt.

Reméljük, hogy a sok előkészület örömet szerzett azoknak, akiknek szántuk.

honlapkészítés: dupai