Megvalósult álom

Álomépítők Ecseren

A Viasat3 televízió és több nagyobb szponzor cég együttesen hirdette meg azt a pályázatot, melyben olyan rászoruló családokat kerestek, akik példamutató életükkel és szociális rászorultságuk alapján méltóvá válhattak arra, hogy lakásuk felújításával jobb, élhetőbb körülmények között folytassák életüket.
Az Ecser Községi Önkormányzat Oktatási és Szociális Bizottsága három ecseri családot nevezett a pályázatra. A Viasat3 Tv szerkesztői közel 24.000 jelentkezőből választották ki az ecseri Szórád Tamás és Varga Katalin szülőket, akik egy saját gyermekük mellett három gyermeket nevelnek még.
A szerkesztők szerint azért esett a választás erre a családra, - azon túl, hogy nagyon szerények, és nagy szeretetben nevelik mind a négy gyermeket -, mert a lakás felújításával és a lakóterület megnövelésével lehetőségük adódik arra , hogy a nevelésükben élő ikerpárt örökbe fogadják.
Szeptemberben kezdődtek meg a munkálatok. Egyik napról a másikra kellett a családnak kiköltöznie az ingatlanból. A szülők Budapesten laktak Tamás édesanyjánál, a gyerekeket pedig Katalin édesanyja gondozta a felújítási munkálatok alatt. A Nyugdíjasklub vezetője Sosovicza Jánosné népi tárgyakat adományozott, melyek egy része felhasználásra került a felújítás során.
A tervező úgy alakította ki a ház belterét, hogy a középpontját egy nagy, világos nappali uralja, ahol az egész család össze tud jönni. A nappalit új tetőablakok világítják meg. Az ikreknek közös szobájuk van emeletes ággyal, íróasztalokkal, ez egy kicsit nagyobb a másik két gyermek szobájánál, de mindenkinek megvan a saját birodalma. A nappalit és a gyermekszobák aljzatát fa hatású linóleum burkolat fedi. A konyhában a népies vonal követhető, régi tányérok, lámpák díszítik a falat és az ebédlőt. A fürdőben a kád helyére zuhanyozó került, mely szintén a tér megnövelését szolgálja. A bútorok és a háztartási gépek is újak. A ház udvarán egy népművészeti pad várja a nyári estéken megpihenni vágyó családot. A ház szigetelve lett és pasztell színeket kapott. A tető új, tetőablakok teszik a belső teret világossá.
A Szórád-Varga szülőknek nagy álma volt még, hogy összeházasodjanak, azonban anyagiak hiánya miatt erre nem volt lehetőségük. 2012. november 28-án ez az álmuk is teljesült, mivel a TV megszervezte az esküvőjüket. A gyűrűktől, a ruháig, a vendégekig minden meglepetés volt.
Az Önkormányzat biztosította térítésmentesen a Rábai Miklós Művelődési Ház nagytermét, ahol az esküvő és utána a vendégek fogadása zajlott. A Nyugdíjasklub az étkészletet kölcsönözte, a művelődési ház dolgozói a lebonyolításban segédkeztek. 2012. november 28-a emlékezetes lesz a családnak és sok segítő ember számára is, akik hozzájárultak ahhoz, hogy a Szórád család álma valóra váljon.
Az Álomépítők műsora a Viasat3 televízióban 2012. december 9-én, vasárnap 18.55 perckor megtekinthető.

Irsikné Sipos Ildikó

honlapkészítés: dupai