Tegnap kigyulladt egy személyvonat Ecseren

2012. november 13-án a 3332. számú személyvonat 09.15. perckor indult el Budapest Keleti pályaudvarról Szolnokra. 09.27. perckor hagyta el Rákos állomást, azonban a szerelvény negyedik kocsija kigyulladt. A tűz a vagon mosdójában keletkezett. A vonat Ecseren állt meg a nyílt pályán a Rákóczi utca 94. szám magasságában. A jegyvizsgálók az utasokat leszállították, majd porral oltókkal próbálták a tüzet megfékezni. A Budapestről, Monorról, és Üllőről érkező tűzoltó egységek folytatták a tűz oltását. Először habbal, majd vízzel oltottak. A kocsi kívülről történő oltása után a tűzoltók légzőkészülékben bementek a kocsi belsejébe, elfojtani a lángokat. Sajnos, a nagy erőkkel végzett oltás ellenére a vasúti vagon teljesen kiégett. A tűz átterjedését a többi kocsira sikerült megakadályozni. A jelenlévő vasúti szakemberek becslése szerint a kár 40-50 millió forintra tehető.

A rendőrség a Rákóczi utcában a forgalmat korlátozta, mert a tűzcsap az út túlsó oldalán van, így a sugárcsövet át kellett vezetni az úttesten.

Közben a budapesti és maglódi rendőrjárőrök az utasokat az Arany János utcai vasúti átjáró felé irányították. Itt az Ecseri Polgármesteri Hivatal munkatársa tudta tájékoztatni őket a vonatpótló autóbuszok érkezéséről és a buszmegállók helyéről. A MÁV rendelésére a Volánbusz különjáratokat küldött, amelyek Rákoshegyre, illetve a menetrendszerinti járat Gyömrőre szállította az utasokat. Két vonat utasairól volt szó, hiszen egy Budapest felé tartó vonat is a térközben ragadt.

Az Arany János utcai vasúti átjárónál egy férfi utas rosszul lett, elmondása szerint a vasúti kocsiban belélegzett füsttől. Az Országos Mentőszolgálat őt a helyszínen ellátta.

A tűzoltók a kigyulladt vagonból egy másik férfi utast segítettek le. Õ teljesen kormosan, cipő és megfelelő ruházat nélkül volt. Neki az Ecseri Polgármesteri Hivatal munkatársai és az Ecseri Kommunális és Szolgáltató Kft dolgozói vittek lábbelit és meleg ruhát.

A rendőrség helyszínelői a katasztrófavédelem, a MÁV és a Közlekedésbiztonsági Szervezet illetékesei vizsgálják a tűzeset körülményeit.
11.18. órakor egy vágányon indulhatott meg a vasúti forgalom 10 km/h-ás sebességkorlátozás mellett.
A műszaki mentés 15.00. órakor fejeződött be. Ekkortól indulhatott meg a forgalom mindkét vágányon.
A menetrendszerinti közlekedés csak az esti órákban állt teljesen helyre.

A Pest megyei Rendőr-főkapitányság rongálás miatt ismeretlen tettes ellen indított eljárást. A nyomozás kimenetele a katasztrófavédelem tűzvizsgálatának eredményétől is függ.

honlapkészítés: dupai