Családi nap a Grassalkovich téri Óvodában

Október 13-án családi napot szerveztünk óvodánkban, amit a környezet szépítésével, faültetéssel kötöttünk össze. Mivel az óvodai nevelés messzemenően támaszkodik a családi nevelésre, óvodánk szoros együttműködésre törekszik a családokkal. Éppen ezért gondoltunk arra, hogy ezen a szombaton együtt a szülők, gyerekek, óvodai dolgozók még közelebb kerülhetnek egymáshoz. Jó hangulatban közös munkavégzéssel tehetjük szebbé környezetünket.
Csodálatos napsütésben szerszámokkal felszerelkezve érkeztek a szülők, jó volt látni, hogy mindenki mosolyogva jó kedvvel jön, a gyermekek is örömmel fogadták társaikat. Faültetést, és az udvaron összegyűlt levelek összetakarítását terveztük. Az Ecserért Községfejlesztő és Szépítő Egyesület felajánlott számunkra egy császárfát, a szülők is hoztak tujákat, dió és szilvafa csemetéket kaptunk, krizanténokat, amiket a bejáratokhoz tettünk és minden nap az érkezésünkkor megcsodálhatunk.
A gyermekek is bekapcsolódtak a munkába, versengtek, hogy ki rostálhatja a komposztot, amit aztán az ültetés során hasznosítottunk, közben megbeszéltük miért fontos ez a növényeknek. Így érezték a gyerekek, hogy az ő munkájuk is milyen fontos, ahhoz, hogy környezetünket szebbé tehessük. A délelőtti munkák során, a gyermekek is megtapasztalhatták, hogy az ember, hogyan alakíthatja, teheti kellemesebbé környezetét. Az udvar egyre szépült, eltűntek a lehullott levelek, elültettük a fákat, tujákat, borostyánokat.
A munka közben mindenki megéhezett, jó étvággyal fogyasztottuk a lángost, melyet Edina dadus néni sütögetett délelőtt, finom meleg gyümölcsteát ittunk hozzá.
Közben igazán jó hangulatban gyerekek, felnőttek jót beszélgettek, sok olyan dolog került elő amiről a mindennapok során esetleg nem is beszélünk.
A délelőtti udvari játék során közösen meglocsoljuk a növényeket, figyelgetjük hogyan fejlődnek, folyamatosan beszélünk róla milyen fontos a fák, a természet védelme. Reméljük, hogy ez által, a környezetvédelem a nevelésünk szerves részévé válik. A gyermekek megtanulnak, ügyelni a tiszta környezetre, kifejlődik bennük a természet iránti érzékenység. Nem csak a növény és állatvilág, hanem egymás iránt is tapintatosabbak és megértőbbek lesznek. Természetesen ezt is csak a családokkal szoros együttműködésben tudjuk elérni, hiszen az érzelmi alapokat otthonról hozzák a gyermekek.
Reméljük, hogy sok ilyen közös napot tudunk még együtt eltölteni, és együtt valósítjuk meg a célt, hogy az általunk nevelt gyermekekben megalapozzuk a természet szeretetét, tiszteletét, szépségének védelmét.
Köszönjük mindenkinek a munkáját, részvételét és a növényeket!
Reméljük, hogy mindenki jó élményekkel távozott erről az együtt töltött délelőttről.

„ Ha a jövő évről akarsz gondoskodni-vess magot,
Ha egy évtizeddel számolsz- ültess fát,
Ha terved egy életre szól- embert nevelj!”

Székely Ágnes

honlapkészítés: dupai