Madarat fogtak az I. számú óvoda gyermekei

„MADARAT FOGTUNK”

Az 1. sz. Óvoda lurkói, 2012. október 11-én kirándulni indultak Ócsára, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület- Madárgyűrűzési központjába.
Elképzelésünk sem volt, milyen élményekben lesz részünk. Programunkban szerepelt a madárbefogás, madárgyűrűzés és a meggyűrűzött madarak elengedése. Nekünk felnőtteknek is nagy élménynek ígérkezett a délelőtt, hiszen ilyen programban még egyikünknek sem volt része.
Amikor az autóbusz megérkezett mindannyian izgatottan készültünk az érdekes látnivalókra. Rövid séta után beléptünk a központba, ahol az ott dolgozók nagy szeretettel fogadtak bennünket.
A csoportunkat két részre bontották, hogy minél közelebbről láthassák a gyerekek a madarakat és halhassák az érdekes információkat, így ballagtunk ki a madárhálókhoz.
Már az első hálóban is találtunk egy cinkét, igen meg volt rémülve- hangos csipogásával adta tudtunkra, hogy egyedül nem tud kiszabadulni. Szemügyre vettük, közben sok okos dolgot tudtunk meg a madarakról és az itt dolgozók munkájáról. A cinke kis zsákba került, hogy megnyugodjon. Sétánk közben egyre több madarat találtunk a madárhálókban. Megfigyelhettük mi a különbség a kékcinke és a széncinke között, láttunk még vörösbegyet, nádi poszátát, csuszkát, fakúszt.
A séta során összegyűjtött madarakat a központba vittük, ahol megvizsgálták őket. A szakemberek bemutatták, hogyan történik a madarak gyűrűzése, mérése, megmutatták milyen a madarak felépítése. Megtudhattuk, hogy naponta több mint 200 madarat vizsgálnak meg. A gyengébbeket nem engedik szabadon, felerősítik, és csak utána engedik őket útjukra.
A nap élményét még az is tetőzte, hogy egyenként megsimogathattuk a madarak feje búbját. Volt olyan kisgyerek, aki nagy csibészen összeborzolta a kis madárka tollacskáját. A sikeres gyűrűzés és simogatás után eljött a nagy pillanat a madarak elengedése.
A gyerekek örömükben ujjongtak, és azt kérdezték: mikor jövünk ide legközelebb?

Zahorecz Renáta
óvodapedagógus

honlapkészítés: dupai