Ecser a Vecsési Járáshoz tartozik

Az átalakuló jogszabályi környezetben megváltozik a magyar közigazgatás felépítése is. Az Országgyűlés korábban a járások újbóli megteremtéséről döntött. 1984. után 2013. január elsejétől ismét kialakulnak hazánkban a járások.

Az előkészítés idején több járási székhely is szóba került, ahová Ecser tartozott volna. Történelmi hagyományaink szerint Gyömrő és Monor voltak korábban járási székhelyeink. A legelőször nyilvánosságot kapott tervezetben Ecsert a gyáli járáshoz sorolták. Ez ellen az Ecseri Képviselő-testület tiltakozott. Nem mintha Gyál településsel, a gyáli emberekkel problémája lett volna, hanem a közösségi közlekedési eszközökkel való igen körülményes megközelítés riasztotta el az ecseri döntéshozókat.

Végül a Kormány döntése értelmében Vecsés lett a járási székhely, létrejön a Vecsési Járás. A Vecsési Járáshoz négy település tartozik majd. Maglód, Üllő, Vecsés, és Ecser.
A járásban összesen 47.645 lakos él.

Pest megyében 18 járás alakul, a következő székhelyekkel: Aszód, Budakeszi, Cegléd, Dabas, Dunakeszi, Érd, Gödöllő, Gyál, Monor, Nagykáta, Nagykőrös, Pilisvörösvár, Ráckeve, Szentendre, Szigetszentmiklós, Szob, Vác és Vecsés. A 18 járás Pest megye 1.237.561 lakosáról gondoskodik.

A Vecsési Járás a megyében a közepes lakosságszámú járások közé tartozik, bár csak négy településből áll, ebből három város. Üllőn és Maglódon a lakosság száma meghaladja a 11.000 főt, Vecsésen pedig a 20.000 főt is.

A járási hivatalokról szóló kormányrendelet augusztus 13-án jelent meg a Magyar Közlönyben. Az előkészítő munka már hamarabb megkezdődött. Június óta folyamatosan zajlott az adatszolgáltatások sora.

A járási rendszer kialakításával kapcsolatban valamennyi Polgármesteri Hivatal teljesítette adatszolgáltatási kötelezettségét a Pest Megyei Kormányhivatal részére a hivatalok személyi állományáról, valamint dologi-technikai és informatikai eszközeiről. A Kormányhivatal helyszíni ellenőrzésekkel is értékelte a beszerzett adatokat.

Dr. Pusztai Zsuzsanna, járási biztos és a települési jegyzők hatékony együttműködésének köszönhetően már 2012. október 11-én sor kerülhetett a Járási Hivatal kialakításáról szóló megállapodás ünnepélyes aláírására a Vecsési Polgármesteri Hivatalban.

Minthogy a járások kialakításáról szóló 2012. évi XCIII. törvény alapján a megállapodásokat 2012. október 31-ig kell megkötniük a feleknek, így elmondható, hogy Pest megyében és országosan is az elsők között vagyunk.

Az ünnepélyes eseményen megjelent dr. Tarnai Richárd, Pest megyei kormánymegbízott, továbbá részt vettek a Vecsési Járáshoz tartozó települések polgármesterei: Kissné Szabó Katalin (Üllő), Tabányi Pál (Maglód) és Gál Zsolt (Ecser).

A megállapodásokban rögzítettük az egyes településekről a Vecsési Járási Hivatalba átkerülő státuszokat, kijelölésre kerültek az ügysegédi (Maglód, Ecser) és a kirendeltségi (Üllő) ügyintézői helyszínek, valamint az átkerülő irodabútorok, informatikai és telekommunikációs eszközök.
Az önkormányzatoknak mindazon vagyonelemei, amelyek az átvételre kerülő államigazgatási feladatok ellátását biztosítják, 2013. január 1-től a feladat ellátásának időtartamára a Magyar Állam ingyenes használatába kerülnek.

Vecsésen a Járási Hivatal 41 fő engedélyezett létszámmal kezdi meg működését 2013. január elsejétől. Feladatainak ellátását a járáshoz tartozó települések Polgármesteri Hivatalában jelenleg is állományban lévő köztisztviselőinek áthelyezése biztosítja, amely Üllő részéről 3, Ecser részéről 2, míg Vecsés részéről 24 főt jelent egyelőre. A Hivatal törzskara a Polgármesteri Hivatal épületében, elkülönülten, az úgynevezett pénzügyi szárnyban kerül elhelyezésre.
A járáshoz átkerülő Gyámhivatal továbbra is a Fő út 110. szám alatt, az Okmányiroda pedig a Polgármesteri Hivatalban várja az ügyfeleket.
A Járási Hivatal vezetőjének kinevezése december hónapban várható.

A megállapodás aláírását követően a Polgármesteri Hivatalok feladata lesz a Járási Hivatal ügyintézési helyszíneinek kialakítása úgy, hogy azok 2013. január 2-án az ügyfelek fogadására alkalmas legyenek.

Az Ecseri Polgármesteri Hivatalban a Járási Kormányhivatal alkalmazásában álló egy fő települési ügysegéd fogadja az ecseri lakosokat, megkímélve őket az utazással járó kellemetlenségektől.

A Járási Hivatallal kapcsolatos tudnivalókról honlapunkon és a Cserfa újságban folyamatosan tájékoztatjuk majd Önöket a következő hónapokban.

honlapkészítés: dupai