A besurranásos lopások megelőzéséről

SAJTÓKÖZLEMÉNY

A Monori Rendőrkapitányság illetékességi területén – főként Maglód, Ecser településén – az utóbbi időben ismét megjelentek az un. besurranásos lopások elkövetői. Ezen vagyon elleni cselekmények megelőzése, felderítése, az elkövetők elfogása érdekében ezúton is kérjük a lakosság segítségét, mivel csak közösen, együttes erővel tudjuk ezt a folyamatot megállítani, illetve a tolvajok munkáját megnehezíteni, lehetetlenné tenni.
Kérjük, hogy a besurranásos lopások megelőzése érdekében az alábbi bűnmegelőzési tanácsokat fogadják meg:
• A besurranásos lopásokat jellemzően családi házaknál és földszinti lakásoknál követik el, ezért célszerű rácsot felszerelni a földszinti ablakokra, a bejárati ajtót pedig be kell zárni, még akkor is, ha otthon tartózkodik! Egy szúnyogháló, bukóra hagyott ablak, ajtó nem nyújt védettséget az illetéktelen „látogató” ellen! Szellőztetés idejére se hagyjuk el a helyiséget, hanem kellő óvatossággal, körültekintéssel végezzük ezen feladatainkat! A kapu, bejárati ajtó zárjában soha ne hagyják benne a kulcsot!

• A ház ablakait, ajtajait, melléképületeit mindig zárja, még akkor is ha rövid időre is megy el otthonról! Otthonának kulcsait ne rejtse el a lakás közelében, az elkövetők ismerik a „dugi” helyeket!

• Bejárati ajtajára szereltessen megfelelő biztonsági zárakat!
• Ha csengetnek, ellenőrizze, ki keresi, használjon széles látókörű optikai kitekintőt!
• Ajtaját ne tárja ki idegennek! Gondolja át indokolt-e az idegen jövetele, miért kér iratot, értéket, pénzt öntől! Kérjen igazolványt, ellenőrizze a személy valódi kilétét, és eközben ne engedje be a lakásba!
• Ne tartson otthon nagyobb összeget, tegye inkább bankba!
• Az értékekeit ne hagyja elől, zárja el, lehetőleg lemez- vagy pénzkazettákba!
• Legyen jó viszonyban szomszédjaival, környezetével, kölcsönösen figyeljék egymás ingatlanját, az utcában járó idegeneket!
Igaz a mondás, hogy alkalom szüli a tolvajt, de az alkalmat ne Önök teremtsék meg! Nagyobb körültekintéssel, kis odafigyeléssel óvjuk magunkat az áldozattá válás bosszúságától!
Bűncselekmény észlelése után soron kívül értesíteni kell a rendőrséget a 107, 112 segélykérő telefonszámon!

Monori Rendőrkapitányság

honlapkészítés: dupai