Tök jó nap Ecseren!

Tök jó nap Ecseren!

Egy régi ecseri szokás újbóli felelevenítésére hívjuk községünk lakosságát.
Az őszhöz kapcsolódóan díszítsük fel portáinkat, saját házainkat tökkompozíciókkal. Cél, hogy a régi hagyományt új köntösben elevenítsük fel, szépítve ezzel házunk táját és községünket.
A versenybe benevező családok egy-egy tököt kapnak, melyet saját ötleteik alapján faraghatnak, díszíthetnek, öltöztethetnek.A kompozíció elkészítéséhez több tököt is lehet használni, lényeg, hogy díszítésüket csak természetes anyagokkal (fával, papírral, textillel, termésekkel stb.) lehet megoldani.
A kész kompozíciókat a házak előkertjébe, a kerítés közelébe kell helyezni, hogy jól láthatóak legyenek az utcáról is.
Jelentkezni szeptember 30-ig lehet. A kompozíciók október 7-re készüljenek el és kerüljenek helyükre, melyeket zsűri bírál. Az eredményhirdetésre október 13-án kerül sor.
Információ és jelentkezés az alábbi elérhetőségeken:

Petrovits Viktória: 06-30/627-17-10
Harazin Piroska: 06-30/396-23-29
Aszódi Csaba András: 06-30/633-48-83

Szervező: Ecseri Szlovák Önkormányzat

Halloween vagy néphagyomány?

Idősebb ecseriek emlékezetében még él az őszi ünnepkörhöz kapcsolódó régi ecseri szokás, mely nagyban hasonlít az amerikai-angolszász Halloween-ünnephez. Napjainkra már Magyarországon is egyre inkább divatos lett a Mindenszenteket megelőző napbulizós, játékos hangulata. Főleg a gyermekek kapnak előszeretettel az alkalmon, hogy riogató ruhákat öltsenek, kivájt tökökből lámpásokat készítsenek.
A mai hetven – nyolcvan éves ecseriek szívesen emlékeznek vissza gyermekkorukra, amikor októberi estéken a fiúk tökből ijesztő formájú lámpást faragtak és a kis gyertyával belülről megvilágított tökemberrel járták a falu utcáit. Ma már kedves emlékként őrzi Hajdú Mariska néni, Dinnyés Pancsi néni és Mátrai Maca néni is amikor az utcákon töklámpással ijesztgették a lányokat az ecseri fiúk.
Később ez a szokás elhalványodott, majd néhány éve Halloween néven tért vissza a köztudatba. Azonban mi ecseriek, legyünk büszkék arra, hogy településünkön a modern kor divatját megelőzően is élt az őszi töklámpás-készítés hagyománya.
Ezzel párhuzamosan a Mindenszentek ünnepéhez kapcsolódó szeretteinkért való gyertyagyújtás meghitt esemény, ahol az emlékezés és a lélek halhatatlanságába vetett hit a legfontosabb, melyet sem a külföldről átvett vidám szokások,sem saját néphagyományaink nem tudnak megváltoztatni.
Fontos azonban régi ecseri hagyományaink, szokásaink felelevenítése és ápolása is, mely lakóhelyünkhöz való lokálpatriotizmusunk egyik kifejezője.

a.cs.a.

honlapkészítés: dupai