Élő testvértelepülési kapcsolat

Több évtizedes kapcsolatok fűzik össze a szlovákiai Nagymagyar (Zlaté Klasy) községet Ecserrel. Megnyilvánul ez a sport, a kultúra területén egyaránt. Az ecseri és a nagymagyari nyugdíjas klub is rendszeresen szervez találkozókat. Az idén az ecseriek utaztak Szlovákiába.

Az ecseri nyugdíjasok 2012. augusztus 4-én kora reggel indultak autóbusszal. Csoportjukhoz csatlakozott Dévényi Gáborné, a Rábai Miklós Művelődési Ház igazgatója és Barta Zoltán jegyző. Győri séta után Vámosszabadinál lépték át a határt, ahol Ladislav Matiasko úr, Nagymagyar polgármestere és Baráth Imre a Nagymagyari Nyugdíjas Klub elnöke várta a csapatot. Az első programpont a bősi vízi erőmű meglátogatása volt, ahol – köszönhetően a kiváló szervezésnek – egy tapasztalt szakember mutatta be a monumentális létesítményt. A látogatóközpontból megnézhették a vezérlőtermet, és bemehettek üzemi területekre is, ami óriási élményt jelentett. Ugyancsak érdekes volt a hajózsilip működésének látványa.

Az erőmű után Bős községben ebédelt a csoport, majd Somorjára utaztak, ahol a középkori építésű, eredetileg katolikus – most református műemlék templomot tekintették meg.

Ezután mentek Nagymagyarra. Itt, a Művelődési Házban várták őket a helyi nyugdíjasok. Az ecseriek mintegy órás vidám műsorral kedveskedtek a vendéglátóiknak, akik ezt a figyelmességet finom vacsorával viszonozták. Vacsora után zeneszó mellett mulatott a társaság. Az ecseri szépkorúak az éjszakai órákban értek vissza Ecserre.

Az ecseri nyugdíjasok nagyon köszönik nagymagyari barátaiknak a gondos szervezést és a pazar vendéglátást. Remélik, hogy 2013-ban Ecseren láthatják vendégül őket.

honlapkészítés: dupai