A vasúti váróterem kálváriája

Ecser mostoha sorsú épülete volt hosszú éveken át a vasúti jegypénztár és váróterem épülete. A régi ecseri lakosok még emlékeznek rá, hogy jobb időkben virágok díszítették a megállóhelyet, később viszont egyre inkább lepusztult a forgalmas környezet. A magányosan álló ház lett a garázdák céltáblája. Éjjelente gyakran hallatszik onnan ordenáré üvöltözés, és az épületet teljesen szétverték. Falfirkák, berugdalt ablakok, számtalanszor feltört bejárati ajtó várta sok reggelen a vasút dolgozóit. Volt olyan év, hogy hét alkalommal is betörtek a pénztárba. A mennyezetet a dúcok tartották. Az utasok inkább a peronon áztak-fáztak, de semmi kedvük nem volt a mocskos váróba bemenni.

A község vezetése 2010-től folyamatosan tárgyal a MÁV illetékeseivel a helyzet jobbítása érdekében. A vasút szerette volna a megállóhely teljes üzemeltetését átadni a községnek, de érthető okokból ettől a képviselő-testület ódzkodott, hiszen a vasút üzemi terület, balesetveszélyes hely, ahol akárki nem is végezhet munkát. Úgyszintén nehéz lett volna az önkormányzatnak megoldani a téli síkosság mentesítést, vagy mondjuk ki megy be a MÁV elvárása szerint a vágányok közé szemetet szedni? Tehát továbbra is a MÁV üzemelteti a megállóhelyet. Azt viszont sikerült elérni, hogy a vasúttársaság felújítsa az épületet. Júliusban jelentek meg az építőmunkások, és 2,7 millió forintból a teljes rekonstrukciót elvégezték.

Napi munkába, iskolába járáshoz nagyon sok ecseri használja a vasutat, nekik sem mindegy milyen környezetből indulnak, és milyenbe érkeznek, ezért örömmel vették a szép épületet. Az sem mellékes, hogy egy ide utazó idegen is itt szerzi első benyomásait a településünkről.

A polgárőrök is féltették a megállóhelyet és még gyakrabban járőröztek arra. Itt mondta nekik egyik éjszaka egy arra haladó helybéli úr: „Ne őrizzétek, úgyis lebontják!”

Sajnos majdnem igaza lett, hiszen a Szent István napi rendezvényeket már nem vészelte át épségben a megállóhely. 19-éről 20-ára virradó éjszaka a vágányok felőli homlokzatot teljesen összefirkálták. Az ismeretlen tetteseket jelenleg is keresik a rendőrök.

Nagy felháborodást váltott ki az eset az ecseriek körében. Gál Zsolt polgármester és Hosszú Mihály az Ecseri Polgárőr Egyesület elnöke úgy gondolta, hogy nem szabad hagyni ismét lepusztulni az épületet. Az önkormányzat cége, az EKO Kft vállalta a javítási anyagok beszerzését, mintegy 50.000-Ft értékben, Hosszú Mihály pedig ingyen elvégezte a fal újrafestését, természetesen a MÁV engedélyével.

Mivel a vasút ingatlankezelő cége a polgármester úr kérésére sem kíván kamerákat felszereltetni, ezért e feladatot is a község oldja meg.

A MÁV megerősíti a vasútőri járőrszolgálatot, és szorosabbra fűzi a kapcsolatot a polgárőr egyesülettel. Kérik az utazóközönség segítségét is, aki gyanúsan viselkedő személyeket észlel, azonnal hívja a rendőrséget a 107-es ingyenes telefonszámon.

Az esetnek országos sajtója is lett. Cikk jelent meg az Index hírportálon és az iho.hu közlekedési szakportálon is.

Magyarországon gyakran siránkozunk rajta, hogy kevés a pénz erre, vagy arra. Tőlünk nyugatra másképpen csinálják. Nem verik szét azt, ami van, ezért nem kell havonta drága pénzért újjávarázsolni. Nagyon furfangos emberek laknak ám ott.

Háttérinformáció:

A graffiti jelenség: Nemcsak Magyarországon, hanem világszerte gondot okoz a vasúttársaságoknak a graffiti térhódítása. A MÁV Csoport ebből adódó kára éves szinten százmillió forintos nagyságrendet tesz ki. A tavalyi évben a vasúttársaság közel 45 ezer négyzetméternyi graffitit távolított el, amely nagyságrendileg 76 millió forintos költséget jelentett. Az épületek, vasúti kocsik külső vagy belső graffitivel szennyezése rongálásnak minősülő bűncselekmény, és egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető, továbbá az elkövető köteles a kár megtérítésére.
(forrás: MÁV Kommunikációs Főosztály)

honlapkészítés: dupai