Hatalmas vihart éltünk át

Március 1-jén, szombaton délután hatalmas vihar söpört végig Ecseren. A szél cserepeket sodort le a tetőkről, fákat csavart ki tövestől, ágakat tört le. Az egész településen nem volt áramszolgáltatás.
A falu nagy részén szombaton késő estig nem volt villany. Az Elektromos Művek és a Tűzoltóság ügyeleteit nem lehetett telefonon elérni, ráadásul az egyik mobilszolgáltató térereje is elveszett.
A Petőfi utcában vasárnap délutánig nem volt áram. Itt a gondot a villanyvezetékekre dőlt hatalmas fenyőfa okozta. Az ELMÜ és a Tűzoltóság többször ígért ide segítséget, de vasárnap délig sem jöttek ki. Ekkor az utca lakói, Harazin István polgármester úr, a Fuvartrans Kft vezetőjének Hosszú Jánosnak a segítségével nagy nehézségek árán kivágták a fát.
A kisgyermekes családok villany (fűtés) nélkül voltak 25 órán keresztül. A mélyhűtők egymás után olvadtak le.
A lakosokat az is dühítette, hogy közben az említett szolgáltató illetve a tűzoltóság szóvivője azt kommunikálták, hogy egy-két órán belül megkezdik a hiba elhárítását, illetve már hamarosan végeznek a munkákkal. Egy – két óra az ELMÜ ügyfélszolgálatának telefonos elérésére sem volt elég. De aki felhívta őket, annak sem tudtak információval szolgálni a hiba elhárításának idejéről. Az ELMÜ más szakemberei végül azt is vitatták, hogy kinek kell kivágni a vezetékre dőlt fát. A fa tulajdonosának, vagy nekik?
A közvilágítás településünk nagy részén még ma sem üzemel.

Hétfőn délelőttig felmértük az önkormányzati ingatlanokban keletkezett károkat.
Sajnos majdnem mindegyik önkormányzati épület megsérült.
Az iskola tetejét több helyen megbontotta a szél, ugyanígy járt a Polgármesteri Hivatal, a Tűzoltószertár épülete is. Kisebb mértékben károsodott a Grassalkovich téri Óvoda teteje, a Széchenyi utcai kápolna.
Megsérült a Hunyadi utcai önkormányzati lakás és a Zrínyi utcai Orvosi rendelő garázsa is.

A legmegdöbbentőbb látvány a temetőbe kilátogatókat fogadta. Mintegy húsz sírt rongált meg a nagy szél, a síremlékeket ledöntötte a vihar. Összetörtek a fejfák, gránit, márvány lapok hevernek a földön . Tövestől kicsavart a szél két fenyőfát. Az épülő ravatalozó zsaluzata is megdőlt.

honlapkészítés: dupai