Szálláskeresés és Betlehemezés

Az évszázadok során sok olyan hagyomány alakult ki, melyek a mai napig fennmaradtak, és gyakorolja őket fiatal és öreg egyaránt. A hagyományőrzésben természetesen van tudatosság, hiszen annyival többek vagyunk, de a megszokott ünnepi menetrendhez természetszerűleg hozzátartozik néhány vallási szokás is.
Ecseren karácsony előtt a szálláskeresés során ma is több imacsoport gyűlik össze esténként. Mindig más háznál imádkoznak, ezzel is utalva arra, hogy Máriát és Józsefet azon az estén nem fogadta be senki, Máriának istállóban kellett megszülnie Jézust. Most az emberek egymást fogadják be lakásukba, hacsak egy órára is. A közös ima után jó alkalom nyílik a beszélgetésre, közös gondolkodásra.

Közismertebb szokás a Betlehemezés. A gyermekek szívesen mennek előadni néhány perces előadásukat, oda, ahová hívják őket. Cserébe szerény ajándékkal illik megkínálni őket. A Betlehemesek pénteken és szombaton este járták, járják az utcákat.

December 24-éhez is kötődnek hagyományok. Vallásos ember ezen a napon húst nem fogyaszt. Általában tojásrántotta, sajt a napközbeni étek. Este a vacsorának külön rítusa van községünkben. A főételek előtt fogyasztanak mézes ostyát, mézes diót, fokhagymát, mákos gubát. Megvágnak egy almát, és figyelik, hogy a kés magot elvágott-e? Ha a mag egészben maradt, azt jó jelnek tekintik. Ha a magot elszeli a kés, az rossz jel, akár halálesetet is jósol a dolog a családban.
Szenteste az asztalra általában halászlé kerül. A második fogás legtöbbször rántott hal.
Az éjféli miséről hazatérve azonban már másnap van, ilyenkor lehet húsételt is fogyasztani, ami sokszor a töltött káposzta. Nem mondhatni, hogy könnyű éjfél utáni vacsora, de másnap lehet pihenni.
Karácsonykor még nagy hagyománya van az István nap megünneplésének, hiszen sokan viselik e szép nevet.

honlapkészítés: dupai