Óriási forgalom zúdul községünkre

Óriási forgalom zúdul községünkre

Forgalomszervezési javaslatokat várunk

Ecser Község útjain az átmenő forgalom nagysága folyamatosan növekedik. Az M0 autópálya és más elkerülő út hiánya miatt hatalmas az átmenő forgalom. A reggel Budapest felé haladó, délután, este a fővárosból kifelé igyekvő gépkocsik tömött sorokban haladnak át Ecseren.

Honnan jön ez a sok autó?
Az agglomerációs térségben lakók többsége Budapesten dolgozik. Közülük sokan nem közösségi közlekedési eszközökön közelítik meg munkahelyüket, hanem az autót választják. A Jászságból közlekedők a 31-es számú főúton haladnak Maglódig, ahonnan Ecseren át jutnak ki az elkerülő 4-es számú főútvonalra.
Harmadik nagy csoport a fővárost elkerülő forgalom, amely az M0-ás útról itt halad át az M3-as autópálya felé és viszont. Ezek közül sok a nehéz tehergépjármű.
A rossz közlekedési helyzetet fokozza, hogy az M0 építési forgalma is terhel minket, bár ebben legalább az az öröm, hogy épül az út. Az M0 építői ideiglenes vasúti átjárót hoztak létre Ecser és Maglód között a 120/a. számú vasútvonalon, így a hivatásforgalmuk ezzel csökkent.
A forgalom gyakran feltorlódik, hiszen a vasúti átjáróknál hosszú sorok alakulnak ki. A vasútvonalunkon a korábbinál több vonat közlekedik. Ennek oka az ütemes menetrend bevezetése, a párhuzamos 100-as számú vasúti fővonal felújítása miatt átterelt forgalom.
Ha több vonat halad át egyszerre, akkor a Zrínyi utca átjáróhoz a kocsisor vége a Bajcsy-Zsilinszky utcában áll. Az autósok mellékutcákon igyekeznek kikerülni a dugót. Ezáltal az áthaladó autók száma nőtt az Arany János, és a Petőfi utcákban is.
Nem kell mondani, hogy a főútvonalak mentén mennyi port, zajt, légszennyezést kénytelenek elviselni a lakosok.
Sajnos az M0 autópálya nem lesz kész határidőre. Ezt Kóka János Gazdasági és Közlekedési Miniszter jelentette be éppen Ecseren. A 2007. november 30-i, illetve jogszabályban meghatározott december 31-i határidő már a múlté. Az új átadási időpont 2008. közepe. Tehát még a jövő évet is hasonló forgalmi viszonyok mellett kezdjük.

Pedig településünk útjait nem erre tervezték. A lovas szekerekre méretezett utakon kell most a soktonnás kamionoknak elhaladniuk. Az út burkolata természetesen nem bírta a nyomást. Teljesen összetört az aszfalt az Ecsert Budapesttel összekötő 3101-es számú úton. Több helyen az épített árkok beomlottak, például a templom előtti árkot is újjá kellett építeni.

Községi Önkormányzatunk Képviselő-testülete a gyalogosok biztonságos áthaladásának megkönnyítése érdekében három gyalogos-átkelőhely tervét rendelte meg. Közlekedési jelzőlámpával szeretnénk ellátni a meglévő Rákóczi utcai zebrát. Új gyalogos-átkelő épülne a Széchenyi utca és a Bajcs-Zsilinszky utca kereszteződésében, valamint a Zrínyi utcában a benzinkútnál. Ezek a tervek elkészültek, jelenleg hatósági engedélyeztetési eljárás alatt vannak. Az engedélyek beérkezése után kezdődhet el a kivitelezés.

Addig is, míg a Rákóczi utcai lámpa el nem készül a Polgármesteri Hivatal egyeztetett a gyermekek biztonságos átkelése érdekében. A megegyezés szerint minden reggel teljesít szolgálatot a zebránál a Hivatal közterület-felügyelője, az Ecseri Polgárőr Egyesület egy polgárőre, és lehetőség szerint a körzeti megbízott rendőr. Kérjük az autósokat támogassák munkájukat, vigyázzanak a gyermekekre.

Az Arany János és a Petőfi utcában a szabályszegők kiszűrése érdekében rendszeres rendőri, közterület-felügyelői ellenőrzést tartunk.

A tervek között szerepel az Iskola és a Művelődési Ház előtti parkoló tervezése is. A Művelődési Ház udvarán elkezdtünk kialakítani néhány új parkolóhelyet.

Tervezzük az ecseri forgalmi rend teljes újragondolását. Ennek a célnak az érdekében szeretnénk kérni honlapunk olvasóit, hogy forgalomszervezési javaslataikat juttassák el a Polgármesteri Hivatalba a polgarmesterihivatal@ecser.hu e-mail címre 2007. szeptember 28-ig.
Gondolatébresztőül közzéteszünk néhány javaslatot, melyek szóban/telefonon jutottak el az önkormányzathoz.

- A vasúttól Vecsés felé eső településrészen, a lakó- és pihenőövezetben minden útkereszteződés egyenrangú útkereszteződés legyen, ezáltal csökkenne a gépjárművek tempója és kisebb lenne az átmenő forgalom.
- Az Arany János utca egy szakasza legyen egyirányú utca.
- Legyen lakó- és pihenőövezet a Petőfi utca, a Steinmetz kapitány utca és a kapcsolódó utcák. (Attila utca ide eső szakasza, Ibolya utca, Vasút utca, Bercsényi utca, Bezerédi utca, Állomás utca)
- Csökkentsük a sebességet táblák kihelyezésével az egész településen 40 km/órára.
- Készüljön biztonságos járda az Ady Endre utcában a Jókai utcáig.
- Tiltsuk ki a teherautókat és az átmenő forgalmat a Széchenyi utca alsó (Óvoda előtti) szakaszáról.
- Telepítsünk sebességmérő készülékeket a bevezető utakhoz.

Ezek egyelőre csak javaslatok és nem tükrözik a Hivatal, vagy a Képviselő-testület álláspontját. Hogy ezt az álláspontot kialakíthassuk, kérem írjanak!

Barta Zoltán
jegyző

honlapkészítés: dupai